Стягнення заборгованості на користь ОСББ

Етапи стягнення заборгованості на користь ОСББ

Spread the love

Заборгованість перед ОСББ: Позасудовий та судовий підходи до вирішення

Ключові фрази:

  • Управління майном ОСББ
  • Заборгованість співвласників
  • Стягнення боргів
  • Позасудове врегулювання
  • Судове вирішення
  • Права та обов’язки ОСББ
  • Фінансова стабільність

Створення Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) має важливу роль та покликане забезпечувати належне управління та утримання будинку в якому воно створене.

Виконання співвласниками всіх обов’язків має фундаментальне значення в такому об’єднанні, оскільки саме завдяки цьому у Об’єднання є можливість належно утримувати будинок, вчасно здійснювати у ньому ремонт тощо.

Порушення співвласниками в ОСББ обов’язку щодо сплати внесків та обов’язкових платежів, що були встановлені Загальними зборами Об’єднання, призводить, своєю чергою, до неналежного утримання будинку.

На відміну від житлово-будівельних кооперативів, ОСББ не надає послуги, в тому числі житлово-комунальних, а тому для його нормального функціонування є критично важливою своєчасна сплата всіма співвласниками таких внесків і платежів.

У разі ухилення кимось зі співвласників від обов’язку виконання рішення Загальних зборів, в тому числі щодо сплати відповідних внесків, що призвело до утворення заборгованості, ОСББ має право на її стягнення.

Таке стягнення здійснюється шляхом:

Направлення йому вимоги;

Звернення до суду з позовом.

Обов’язкові етапи проведення стягнення з боржника заборгованості на корить ОСББ:

1. Аналіз установчих документів ОСББ: Перший крок передбачає ретельний аналіз установчих документів ОСББ та всіх рішень, що були ухвалені загальними зборами ОСББ. Особлива увага приділяється розмірам внесків на утримання будинку та прибудинкової території, які були визначені рішеннями загальних зборів.

2. Визначення власників та площі власності: Другий крок включає ідентифікацію власників квартир та нежитлових приміщень в ОСББ, а також визначення загальної площі, яка належить кожному з них на праві власності.

3. Розрахунок заборгованості: На цьому етапі визначається сума заборгованості боржника, з урахуванням площі його майна та розміру внеску на утримання будинку, прийнятого рішенням загальних зборів.

4. Направлення вимоги про сплату: Після ідентифікації боржників та визначення суми їх заборгованості, ОСББ може направити вимогу про сплату заборгованості.

5. Позасудове врегулювання: У випадках, коли позасудове врегулювання не призводить до результату або боржник відмовляється співпрацювати, спір може бути переданий до суду.

6. Рішення суду: Суд вирішує справу та встановлює обов’язок боржника сплатити заборгованість. У більшості випадків суд визнає правомірність вимог ОСББ.

7. Виконання рішення суду: Якщо боржник відмовляється виконувати рішення суду добровільно, виконання може бути здійснене шляхом звернення до органів виконавчої служби з відповідними наслідками для боржника.

Важливо відзначити, що кожен випадок є унікальним, і вимагає індивідуального підходу та детального вивчення документації ОСББ.

Готова надати вам компетентну допомогу та пораду у вирішенні питань стягнення заборгованості на користь ОСББ.

Звертайтеся для отримання докладної консультації та підтримки.

Приєднуйтесь до моїх соціальних мереж:

https://www.instagram.com/legalsolutionsdnipro/?hl=uk

https://www.facebook.com/gruntjlegalassistance/

Вам також може бути цікаво:

Читайте також в соціальних мережах